Ledeninformatie

Kleding

kwalificatietekens op de scoutfit

Scoutfit
Net als bij een sportclub hebben scouts ook speciale kleding: de Scoutfit; kleding die tegen een stootje kan! Het vertelt vaak een heel verhaal: bij welke groep je zit en bij welke speltak, uit welk land je komt (vooral leuk bij internationale kampen!) enzovoort. We zijn bij Scouting echt niet zo streng dat je altijd in je Scoutfit hoeft te lopen, maar wanneer je het draagt dient het er wel netjes uit te zien. En de tijd van korte broeken en kousen met kwasten zijn al lang voorbij...

Waar bestaat de Scoutfit uit?
De Scoutfit bestaat uit een blouse, een blauwe broek en de groepsdas (MacDonald), met dasring. Elke speltak heeft een eigen kleur blouse. Bevers dragen een felrode blouse, Welpen&Kabouters dragen een groene blouse, die van Gidsen&Verkenners is beige en de Explorers dragen een brique blouse. Daarnaast hebben veel stafleden ook nog een donkerblauwe trui met Scouting Elst logo op de rug.

Wat moet waar?
Op het linkerborstzakje van je blouse hoort het witte installatieteken van Scouting Nederland. Op het installatieteken staat een Franse lelie en een lelie omrand door een touw met platte knoop. Het touw symboliseert dat Scouting Nederland één vereniging is voor jongens en meisjes. Dat is best uniek. In veel landen is Scouting nog gescheiden in twee verenigingen. Op het rechterborstzakje komt het speltakteken. Elke speltak heeft zijn eigen teken.

De rechtermouw laat zien wie je bent. Op je mouw komen de volgende tekens (van boven naar beneden): de groepsbadge met daaronder de regiobadge van onze regio, Zuid Oost Nederland.

Dan gaan we naar de linkermouw. Daarop komen badges en insignes. Badges krijg je vaak bij grote Scoutingevenementen (bijvoorbeeld een regiokamp, de HIT of een landelijk kamp). Insignes worden verdiend, wanneer je bepaalde vaardigheden bezit.